20.6.2024

Puutarhamme SYREENIT

Puutarhastamme löytyy neljää erilaista syreeniä. Kerron näistä istutusjärjestyksessä, kuvat eivät ole kronologisessa järjestyksessä.

Äitini toi unkarinsyreenin taimen saman vuonna kun muutimme tänne. Piskuinen taimi tuntui kasvavan hitaasti ja odotus kukkimisesta oli mukamas niin pitkä. Taimen piti olla valkokukkainen, mutta lila siitä tuli. Lopulta siitä kasvoi komea puska tai oikeammin puu.

Sittemmin syreeni jouduttiin poistamaan iän tuoman ränsistymisen takia. 
Siitä juttua löytyy  täältä


Juurivesoista kasvatin pihan parkkipaikan reunaan toisen syreenin ja se lähtikin hyvin kasvuun. Kastelin taimia säännöllisesti ekan kesän. Lisää kuvia lopussa.


Seuraavaksi puutarhaan istutettiin "perintösyreeni" eli anoppilan pihasta tavallista pihasyreeniä jota oli ennen lähes jokaisen talon pihalla joko yksittäin tai aidanteena, jopa syreenimajoina.Myös tämä alkoi ränsistyä ja kuivattaa yhä enemmän oksia kasvettuaan yli 30 vuotta, joten päätimme leikata kaikki vanhat ja kuivuneet oksat pois. Vain juurella kasvaneet matalat uudet oksat saivat saada, mitkä pysyivät vahingoittumattomina. Sehän alkoi kasvattaa kesän päälle ihan hassuja jättilehtiä. Tilanne rauhoittui  seuraavana vuonna ja kasvu jatkui normaalina.

Kädessäni normikokoinen lehti


Nyt se on taas kasvanut jo normikokoiseksi ja kukkii kauniisti. Harmi kun syreenien tuoksu on minulle allergikkona ja astmaatikkona liian voimakas, joten sisälle näitä ei voi tuoda.


Seuraavaksi halusin ehdottomasti valkoisen syreenin ja löysinkin Isabella "Holger" syreenin. Se istutettiin uudelle alueelle muistaakseni 2013.

Tänä päivänä se on yksi pihan katseenvangitsijoista 💚


💚😍Viimeisin hankinta on Likusterinsyreeni Reticulata "Ivory silk". Rupesin oikein googlaamaan tätä ja joissakin tiedoissa tämä olisi japaninlikusterisyreeni. 

Kuvassa ilmeisesti ensikukintaa vuonna 2013, joten puu on 
nyt jo yli kymmenvuotias.Likusterisyreeni kukkii viimeisimpinä se on ihan kiva, koska näin syreenien kukinta jatkuu pidemmälle kesään. Heinäkuu on sille yleisin kukintakuukausi, ainakin täällä. Nyt kun se on kasvanut jo isommaksi, kukkapilvet ovat upeita.
Puu saattaa kasvaa jopa 20 metriseksi, joten huh huh. Nykyisin puu taitaa  3 metrinen ja harmittelen että taisi tulla istutettua liian tiiviisti.


Kolme erilaista syreeniä samassa kuvassa.TIETOA SYREENEISTÄ:
-Pihasyreeni Syringa vulgaris tiedetään kasvaneen jo v. 1728 Turussa, yleisemmin se levisi Suomessa 1700-luvun lopulla. Syreeniä on kasvanut kuitenkin Euroopassa jo 1500-luvun puolivälissä. Väreinä löytyy tuttu kantamuoto lilahtava sekä valkoinen Alba sekä vaalenpunakukkainen Amoena lajike. ( Pentti Alanko -Pirkko Kahila UKONHATTU JA AHKERTALIISA)

-Unkarinsyreeni nimitystä käytetään yleisesti, vaikka nykyiset unkarinsyreeniksi nimitetyt pensaat ovat poikkeuksetta puistosyreeniksi (Syringa x henryi) kutsuttuja risteymiä, joiden värit vaihtelevät lilanpunaiseta vaaleanpunaiseen ja valkoiseen. ( Pentti Alanko -Pirkko Kahila UKONHATTU JA AHKERTALIISA)

Tämä tieto oli itsellekin uutta, ennen kuin luin kyseistä kirjaa. Aitoa unkarinsyreeniä saattaa löytyä kirjan mukaan vielä joistakin vanhoista puutarhoista, niiden kukat ovat pienempiä.

Varrellinen syreeni kiinnostaisi vielä saada ja onhan niitä kaikkia ihania lajikkeita, mutta osa ei sovellu kuin eteläisempään osaan maata. 

Mitä ihanuuksia sinulta löytyy?10 kommenttia:

 1. Kiva kuulla, että syreenin kanssa joutuu odottelemaan kukintaa istutuksen jälkeen 🤭 minä sain iskältäni ilmeisesti juurikin vanhaa kantaa unkarinsyreeniä sekä valkoisena että lilana. Ne ovat vanhan mummoni puutarhan jäänteitä 😊 neljäs vuosi ja tuskailin jo kun eivät ne kuki ollenkaan 🙈 Tosin tänä vuonna ne ovat lähteneet aika hyvään kasvuun jo 🙂 ehkä alkavat viihtyä paikallaan 😄
  Minä rakastan syreenin tuoksua ja se on yksi ehdottomista lemppareista! 🤩 Lisäksi se on kaunis 🤭

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On mahtavaa saada vanhoja kantoja kasveista. Ne ovat yleensä kestävämpiä. Kyllä se pian kukkii, ehkäpä jo ensi vuonna. Syreenit ovat kauniita. Kiva kun poikkesit 😄

   Poista
 2. Todella ihanaa syreenien kukintaa. Valkokukkaiset ovat todella upeita. Meillä syreenit ovat alkaneet ransistyä ja vanhimpia oksia on pitänyt poistaa kokonaan. Onneksi jäljellä olevat oksat vielä kukkivat melko hyvin.
  Hyvää ja rauhaisaa juhannusta. 🇫🇮🇫🇮🇫🇮

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on, tykkään syreeneistä. Oli tosi hankalaa poistaa keskeltä vanhaa oksaa, aina tuli nirhaumia muihin. Kohta joutuu poistaa tuosta unkarin syreeneistä vanhimpia sekä reunasta että likusteri saa tilaa. Hyvää juhannusta sinnekin🌿

   Poista
 3. Anonyymi6/21/2024

  Hieno tuo kuvassa näkyvä lintuallas. Muistatko mistä se on peräisin? Olen etsinyt sopivan yksinkertaista, mutta kaunista ja talvenkestävää, jalallista allasta, mutta aina niissä tuntuu olevan jotain vikaa. Tuo kuitenkin näyttää kuvassa melko täydelliseltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkään itsekin, on muovia. Siinä oli lintu koristeena, mutta se särkyi. En kyllä yhtään muista mistä ostin, kun siitä on niin kauan.

   Poista
 4. Ihanaa syreeninkukkien loistoa!
  Meillä on tavallista pihasyreeniä eri värisinä, unkarinsyreeni ja isabellaa 'Royalty'. Vain viimeksi mainitut kasvavat ja kukoistavat odotetusti, kun ne on istutettu melko hyvälle paikalle. Minulla on perisyntinä istuttaa kasveja liian metsäisiin kohtiin ja sitten harmitella, kun ne eivät oikein pärjää. :)
  Ihanaa, rauhaisaa juhannusta! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, juuri googlettelin tuota Isabella Royaltia, sekin on todella kaunis. Syreenit tykkäävät auringosta, joten eivät varmaan viihdy niin hyvin "metsäisissä" paikoissa. Kiitos, rauhaisaa on ollut. Hyvää juhannuksen jatkoa sinullekin:)

   Poista
 5. Vanhat, kookkaiksi kasvaneet syreenit ovat upeita ja voi sitä tuoksua, kun kukkivat valtoimenaan. Likusterisyreeniä ihastelen, sillä on niin komeat kukinnot. Oikea kukkapilvi.
  Meillä on vain kolme puistosyreeniä, jotka harkitsen poistavani. Niihin on tullut parin viime vuoden aikana riesaksi syreenikeijukas ja kun kasvavat metsän vieressä, niin kukintakaan ei ole kovin runsas. Pyretriiniruiskutuksella keijukkaat saattaisi saada hävitettyä mutta kun pensaat ovat tuuheita ja korkeita, joutuisi käsittelyn uusimaan monta kertaa. Helpommalla voisi päästä, kun kehittelisi jotain muuta niiden tilalle. Pieni 'Holgerin' taimi on ruukussa kasvamassa kokoa mutta sitä en laita puistosyreenien tilalle, vaan keksin sille aurinkoisemman paikan sitten kun on sen aika.
  Hyvää juhannuspäivän iltaa!

  VastaaPoista
 6. Mahtavan kokoisiksi ovat syreeninlehdet kasvaneet! Tuo valkoinen syreeni on tosi kaunis, meillä on vain perinteistä liilaa pihasyreeniä. Allergikkona en minäkään voi tuoda oksia maljakkoon, hyvä kun pystyn pihalla kukinta-aikaan liikkumaan. Siksi en ole uskaltanut uusia syreenejä istuttaa, vaikka tuota valkokukkaista aina ihailenkin.
  Rentoa kesän jatkoa sinne upean puutarhan keskelle!

  VastaaPoista

Mukava kun kävit täällä:) Jätäthän viestiä käynnistäsi, arvostan sitä!
Nice have your here:) Leave comment, please!