18.6.2024

ROHTOSUOPAYRTTI vastaan PUUTARHURI!

Aloitin toukokuussa etupihan istutusalueiden puhdistuksen. Poistin kuolleet kasvijuurakot ja samalla halusin päästä nyt rohtosuopayrtistä eroon! Se oli levinnyt todella paljon ja liika on liikaa!

Rohtosuopayrtti ja väriminttu ovat kieltämättä kaunis pari, mutta kumpikin leviää. 
Lopulta suopayrtti jyräsi värimintun.

Rohtosuopayrtti on todella sitkeä kaveri! Olen möyrinyt tuota aluetta kerta kerran perään ja luullut saaneeni ne viimeisetkin juuren palat pois. Mutta ei, aina vaan sieltä nousee 👀.

Alueet molemmin puolin laatoitusta ovat olleet kuukauden mulloksella ihan sitä ajatellen että helpompi poistaa sitte esiin nousevat alut. Ja niitähän on rakkaat puutarhaystäväni noussut.  Samalla olen saanut miettiä mitä ihmettä tuohon nyt sitten istuttaisi? Ei ainakaan mitään leviävää..😊

Työn alla oleva alue. Kuvassa näkyy myös marjakuuset, jotka kärsivät pahasti 
kevään aikana. Ensimmäinen kerta kun näyttävät keväällä näin kärsineiltä.

Rohtosuopayrtti on kaunis ja tuoksuva vanhanajan perinnekasvi, mutta nykyisiin puutarhoihin se ei välttämättä enää sovellu, juurikin mahdottoman leviämisvimmansa takia. Jos tätä haluaa kasvattaa, niin vapaamuotoisempi kasvualue käy, missä saa olla rauhassa kasvaa ja rajata kasvua vaikka leikkurilla.

Taistelu on aloitettu, mutta pelkäänpä häviäväni. Juurenpaloja on taatusti marjakuusen, pionin ja mantsuriankärhön juuristoissa🙈 kaikki pitäisi vääntää ylös eikä se onnistu! Tässä tuli varoituksen sana tästä mahdottomasti leviävästä kukasta, joka sinänsä on kaunis ja jolla on omat kannattajansa. Se vain tarvitsee oikean paikan ja tämä ei ollut sitä!

Myöhemmin lisää siitä, mitä tulee tilalle. Lumien kolaus käytävän molemmin puolin rajaa valintoja.

Missäs teidän suopayrtit kasvaa?

16 kommenttia:

 1. Rohtosuopayrttini kasvavat tuoksunsa takia talon oven lähellä. :) Jos ne lähtevät leviämään pitkin ruohikkoa, ihan hyvä vain, vähenee ruohonleikkaus hankalassa paikassa. Sopivat meidän luonnonmukaiseen, rentoon pihaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niillä onkin vahva tuoksu, astmaatikon nenääni niin voimakas ettei voi sisälle tuoda. Tämä on teillä siis oikeassa paikassa ja saanut siunauksensa :)

   Poista
 2. Meillä on suopayrttiä vain metsän puolella puron lähellä ja toivon sen säilyvän ja leviävän siellä. Harmillista, että se teillä tuhosi värimintun elintilan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinun suopayrttisi lienee paremmalla paikalla, minun ei ollut. Se vei kaikelta muulta elintilan, vaikka revin joka vuosi vähemmälle.

   Poista
 3. Suopayrtti on kyllä todella kestävä kasvi. Meillä sitä on yhdellä sivustalla kasvimaata kiertävän taikinamarjan edustalla. Siinä sen kasvu on pysynyt maltillisena, kun ylimääräiset on aina säännöllisesti poistettu. Olen tuonut suopayrtin lapsuudenkodistani ja sillä on minulle tietty tunnearvo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, kunpa muutkin olisivat yhtä sitkeitä, tosin ei tarttis levitä. Juuria löytyi syvältä, reilusti yli lapionpiston syvyydestä. Ymmärrän hyvin tunnearvosi kasvia kohtaan, meidänkin kanta kasvanut tällä paikalla vuosikymmeniä. Jäi sitä vielä yhteen paikkaan.

   Poista
 4. Minulla kasvaa kerrottu suopayrtti aika varjossa suuren vaahteran alla, siinä kasvoi jo silloin kun muutimme tähän 19 vuotta sitten. Ei ole levinnyt. Oli tehnyt pari versoa nurmikolle, ne hoitaa ruohonleikkuri. Yksinkertainen versio kasvaa saunan takana, sitä penkkiä en hoida, saa taistella rikkojen kanssa. Siinä rajoittaa ruohonleikkuri ja sauna joten ei pääse leviämään. Muutama siementaimi on tullut, niitä kiskon vielä pois muualta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onkohan minun suopayrttini villiintynyt lannoitetusta ja muhevasta maasta? Kasvoi kuin mikäkin ja levisi melkein silmissä.. Ilmeisesti viihtyy myös kuivassa ja kituliaassa maassa, sellaisesta pelastin aikoinaan kun tänne muutettiin -89

   Poista
  2. Se voi olla syy, omiani en lannoita enkä kannusta mitenkään muutenkaan villiin kasvuun. Kukat leikkaan tai jätän kuihtumaan niille sijoillensa ettei tee siementaimia, yksinkertainen varsinkin tekee niitä hanakasti. Vaahteran alla on todella kuivaa ja kituliasta ja siinä vaan kukkii komeasti joka vuosi.

   Poista
  3. Minulla sai kasvuvoimaa kun lannoitin muita lähellä kasvavia kasveja. Siementaimia ei mielestäni nouse, vain juurellista leviämistä, mutta minulla onkin kerrottu versio.

   Poista
 5. Suopayrttiä oli täällä kun tämän paikan ostimme yli kymmenen vuotta sitten. Vieläkin sitä nousee maasta vaikka kitken heti pois kun näkyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin kauan sitä löytyy, kun juuren palasia jää maahan. Niitä ei tahdo erottaa mullan seasta, kun maata kääntää. Pääjuuri on ruskeaa, uudet kasvut valkoisia. Jo sentin, kahdenmittaisesta pääjuuresta alkaa kasvaa uutta...

   Poista
 6. Meillä suopayrtti kasvaa naapurin aidan lähellä. Paikka on hiukan varjoinen isojen pensaiden vuoksi. En ole hoitanut suopayrttejä ja istutusaluekin taitaa olla aika köyhää. Eivät ole kukkineet eivätkä levinneet. Agressiivisesti leviävät kasvit ovat rasittavia. Niitä on meillä ilman suopayrttiäkin riittävästi, ellei liikaa. Hyvä, että leviävyydestä kerrotaan, jotta kukin voi miettiä valintojaan. Kiitos sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suopayrtti soveltuu siis kuivaan paikkaan, ja sellaiseen missä sitä voi pitää silmällä. Minun suurin mokani oli istuttaa se multavaan penkkiin, missä pääsi vielä nauttimaan muille tarkoitetusta lannoituksesta. Minusta on järkevää kertoa aloittelijoille mitä on vastassa minkäkin kasvin kanssa. Kantapään kautta on itse joutunut oppimaan :)

   Poista
 7. Minulle rohtosuopayrtti tuli salamatkustajana muiden taimien mukana. Kasvi on kyllä kaunis, mutta en ole utsekään varma haluanko taistella sen kanssa kukkapenkin tilasta 😅 toki alue on kuiva ja vähämultainen, ja olenkin pohtinut pysyisikö paremmin aisoissa 🤔

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se kyllä valtaa koko
   alueen jos on hyvässä maassa. Kannattaa miettiä ennen istutusta!

   Poista

Mukava kun kävit täällä:) Jätäthän viestiä käynnistäsi, arvostan sitä!
Nice have your here:) Leave comment, please!