4.7.2015

Ruusuja, lupiineja ja vähän muutakin

Hei hei heinäkuu pyörähti käyntiin lämpimällä jaksolla. Nyt onkin jo viileämpi päivä, mutta silti jotenkin hiostava. Eilen saatiin ukkosta, jatkuuko sama myös tänään? Lämmin sai ruusutkin avaamaan nuppunsa.
Teresan ruusu, yksi suosikeistani on lähes piikitön uusien oksien osalta. Vanhimmat oksat alhaalta   ovat hyvinkin piikikkäitä.

Sitten odotettuun tapahtumaan: kaariportin pielessä oleva ruusu kukkii. Nyt minullakin on lopultakin ruusuportti. Ruusu on Tarjan ruusu, Tarja Halonen. Sidoin oksia porttiin kiinni, on kuin köynnösruusu.


Piha alkaa olla kohta parhaimmillaan, kunhan pionit vielä kukkisivat. Kesäkuu on vähän hiljaisempaa kukinnan osalta, siihen pitäisi panostaa enemmän.
Tässä lupiini numero 1. Varmaan perinteinen sininen väri, mutta kyllä on kaunis kukkiessaan  valtoimenaan. Ei ole levinnyt minnekään, kun katkon kukkavarret pois. Tämän piti olla punaista pussin mukaan, mutta mutta...kuinkas kävikään.


Lupiini numero 2. on siemenkasvatus monen vuoden takaa. Myös pysynyt kuosissa, eikä levinnyt. Väri on aika jännä, sinisen ja violetin väliltä. Menettelee.
Kolmas lupiini on taas perinteinen vaaleanpunainen, myöskin siemenkasvatus. Tänä vuonna huitelee reippaasti ainakin 1,4 m korkeudessa. Tykkään.
Neljännen värinen on mielestäni huisin kaunis, erikoinen väri. Yllätys yllätys siemenkasvatus myöskin, näitä kun on niin helppo kasvattaa itse. Ihan vasemmassa reunassa näkyy sitten viidennen sävyinen lupiinini, eli vaaleanpuna-valkoinen. Se vasta aloittelee yhden kukan voimalla. Tämäkin on aika kiva. 
Pari vuotta olen meinannu kaivaa tuo punaisen pois, kun on ensinnäkin liian lähellä muita ja mielestäni eivät värit sovi yhteen, mutta olkoonpa tuossa, en jaksa rueta värkkään ja isot juuretkin taitaa jo olla monta vuotta vanhalla kasvilla.
Minä tykkään lupiineista! 
On minulla ollut keltainenkin, mutta se on hävinnyt, veikkaan syyksi koiria, ovat ehkä pissineet sen hengiltä. Upeaa punaista olen yrittänyt, mutta eipä tärpännyt, tulikin sininen. Muutoinkin sanovat että punaiset lupiinit vaihtaa väriä, ne ovat ensin punaisia, mutta seuraavana vuonna taas tavallisia sinisiä. Onko teillä kokemusta, onko näin?

Ja minä tykkään akileijoista!
Tämä suloinen akileija on siemenkasvatus parin vuoden takaa. Nyt kun näitä kuvia katsoo ja lataa tänne, niin tajuaa miten paljon sitä onkin itse asiassa kasvattanut itse kukkia. Monen monta kasvia pihalla on omaa tuotantoa. Sitä ei tajuakaan, miten paljon sitä onkaan saanut aikaan. Kannattas joskus kehasta itseään :)
Isabella syreeni teki taas muutaman kukan enemmän, kuin viime vuonna. Samaan aikaan ostettu likusteri syreeni ei ole suvainnut vielä näyttää kukkiaan. Olen lukenut, että kukkii vasta monen vuoden päästä. Harmi. Olisinpa tiennyt ostaessa, niin olisin valinnut jonkun muun.
Punapietaryrtti on niin hempeän vaaleanpunainen, että tuskin edes väri erottuu. Siemenpussissa piti olla myös punaista seassa, mutta minun tuurilla tuli vaan näitä vaaleita. Olen nähnyt upean värisiä punaisia joillakin.
Tämän keijunkukan siemenet sain jostakin siemenkirjeestä. Odottelin sinnikkäästi kolmanteen kesään kukkimista, todetakseni, että kyseessä taisikin olla tähkäkeijunkukka, jonka kukka jää vihreäksi. Pettymys oli suuri.
Rinneangervo aloittelee myös kukintaa. Tykkään sen pyöreähköstä muodosta.
Kerroksia piisaa tästä kuvakulmasta, kuinkahan monta lienee? Taitaa olla viisi ja rinneangervon eteen olisi voinut vielä laittaa jotain matalaa kasvamaan.
Jaksoitko tänne asti? Olitpa reipas :D 
Mukavaa heinäkuuta puutarhaystävät ja iloitkaa pihoistanne. Levätkää, syökää jätskiä ja nauttikaa olosta. Kesä on niin lyhyt. t: maatuska




















27 kommenttia:

  1. Voi kun sulla on kaunista! :) Taidan napata tämänkin pihan kirjanmerkkeihini, niin voin palata aina uudestaan ihailemaan kuvia.

    Teresanruusu pitääkin laittaa muistiin, ostan aina uusia pensaita kun löydän jonkun kivan, ja tuo näyttää kyllä kivalta!

    Ja lupiineja olen miettinyt paljon kun ne nyt niin kovin nätisti kukkii tuolla teiden varsilla, ajattelin että hankkisin valkeita ja vaaleanpunaisia lupiineja meillekin. Jos niiden antaa siementää, tuleeko pihaan joskus violettejakin vai pysyykö siemenkasvit emonsa värisinä?

    VastaaPoista
  2. Voi kiitos Tiina ja tervetuloa seuraajaksi! Teresanruusu on kiva ruusu, kukkii pääkukinnan jälkeen pitkin kesää. Tuoksukin on huumaava.
    Mitähän sanoisin noihin lupiineihin? Ehkä, en tiedä. Omani eivät ole siementäneet, koska en anna. Teidenvarsilla tosiaan näkee valkoista, vaal.punaista siniviolettiä luonnonkantaa. Mikä sitten on niiden sekoitussuhde, en mene arvaamaan.
    Omissani pitäisi olla jalostettuja muotoja sekä kirjolupuunia. Noista ei mikään ole "tienvarsilupiini" vaikka nekin ovat aivan yhtä kauniita.
    Kokeile!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin tosiaan taidan tehdä, kokeilelammalahn se selviää! Tosin taidan tehdä niin, etten anna siementää vaan haen juurineen tuosta naapurin risteyksestä (hänen luvallaan toki :D) halutun värisiä ja toivon että sellaisina pysyvätkin. ;)

      Poista
    2. Kokeilemallahan.. hankala sana kirjoittaa nopeasti, näköjään.. ;D

      Poista
  3. Ihana tua ruusuportti ja nii monenfärisiä lupiinia. Hianoja näkymiä ja hyvännäkööstä kerroksellisuutta!

    VastaaPoista
  4. Hyvin jaksoin, olis mennyt vaikka pitemmällekin :) Ihania näkymiä, lupiinitkin on niin mahottoman kauniita, vaikka niitä vähän parjataankin ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) En ymmärrä miksi lupiini on niin epäsuosiossa, minulla se saa kasvaa. Näyttävimmät kukinnot on niillä tällä hetkellä pihalla, ennen kuin pionit aloittaa.

      Poista
  5. Juuri aattelin tätä postausta lukiessa että nyt se on, se kesä. Sitä koko pitkä talvi ootetaan ja jälleen se on ja tosiaan liianki lyhyt. Hujaus vain ja ei etes sattaanu hoksia nauttimaan.. No minäkin tykkään lupiinista. Onkohan tämä pussista kasvatettava lupiini sitten jotenki erilaista kuin se mitä kasvaa tienpientareella, sitä kun jotku vihaa ja ihmettelee että.joku haluaa sitä puutarhaan. Mutta tuohan on ihan nätti noinkin, kun punanen.oliki sininen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitää muistaa välillä oikein istua ja vain katsella maisemia, kukkia, kuunnella lintujen laulua ym. Kai ne "pussilupiinit" on vähän eri kantaa kuin tienvarsilupiinit. Tuolla myöhemässä kommentissa Sara kertoo lupiineista. Täytyy käydä hänen sivuillaan katsomassa-kasvattavat lupiineja :)

      Poista
  6. Hyvin jaksoi ja olisi jaksanut enemmänkin. Niin paljon ihania kukkia. Sanon akileijaa puutarhan keijuksi ja pari uutta olen saanut itse kasvatettua. Lupiinitkin ovat kauniita. Minulla on vain tavanomaista sinistä, eikä se ole levinnyt minnekään, koska keikkaan siemenkodat pois.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Between:) Sitä ajattelee, että jos tekee kauheen pitkän postauksen ja paljon tekstiä, kukaan ei jaksa lukea. Itselle käy joskus niin toisten blogeissa ettei jaksa lukea kaikkea :(
      Akileijat on todellisiä keijukaisia:) Siemenkasvatuksista saa vaikka mitä, olen saanut siemenkirjeitä ja aina nappaan akileijat ensimmäisenä. On niin jännää odottaa mitä niistä kehittyy.

      Poista
  7. Todella upea ruusuportti.
    Lupiinit on upeita, miulla löyty ruusun seasta ihana oranssikeltainen lupiini, siitä pitää ottaa siemenet talteen.
    Oikein mukavaa heinäkuuta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kosotäti ;) Kuulostaapa ihanalta lupiinilta, toivottavasti saat kasvatettua emonsa näköisiä. Samoin kivaa heinäkuuta!

      Poista
  8. Aivan ihania ruusuja ja akileijoja! :)
    Lupiineistasi varsinkin numero 2 on tosi hieno! Minäkin pidän (kirjo)lupiineista enkä vihaa tienvarsien komealupiinejakaan. Pihassa kasvatamme erivärisiä kirjolupiineja ja yritämme lisätä varsinkin punaisen ja keltaisen sävyjä. Minun kokemukseni mukaan yksittäinen kasviyksilö ei vaihda väriään. Jalostetut lajikkeet vain saattavat olla lyhytikäisempiä eivätkä leviä yhtä voimakkaasti kuin komealupiinit. Ja pölytyksen myötä uusien siemenkasvien värit muuttuvat sinisemmiksi; sinisen värin geenit ovat dominoivia verrattuna muihin väreihin.
    Kaunista heinäkuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos lupiitietoudesta! Kävin katsomassa sinun lupiineja ja kauniita olivat, huh huh! Tuo on totta, että häviävät helposti, keltainen katosi harmikseni ja samoin komea punainen. Yhtenä kesänä kukkivat. Sininen on myös minun tietojen mukaan hallitseva väri. Mutta jatketaan kasvattamista :)

      Poista
    2. Ehdottomasti jatketaan! Lupiinit ovat niin ihania - kauniita ja hyväntuoksuisia ja helppoja kasvattaa.
      Kiitos, kun liityit lukijaksi! Minähän liityin seuraajaksesi jo jokin aika sitten. Blogisi hienot kuvat ja tumma tausta ovat upea yhdistelmä. :)

      Poista
  9. Kyllä on kauniita kukkia siellä ja sinä oletkin ihan etevä kasvattamaan siemenestä kukkia!
    Kerran kokeilin minäkin siemenestä kirjolupiinia, mutta ei tainnut yhtä vuotta pitempään kukkia, eikä ollut väritkään niin hienoja kuin pussissa näytti. En yhtään teidä mistä nää mun lupiinit tuli, mutta sinisistä poistan siemenet ainakin ja vaaleanpunainen saa kylväytyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Emilie :) Jotkut häviää sen ekan kukkimisvuoden jälken, valitettavasti. Pistin muuten siemeniä multiin, löysin keltaisia, kermanvalkoisia ja karmiininpunaisia siemeniä ;) En luovuta vielä!

      Poista
  10. Beautiful flowers! :)

    VastaaPoista
  11. Onpa kaunista! Akileijat ovat suosikkejani ja tietysti kukapa voisi vastustaa ruusuja?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kun kävimme avoimissa puutarhoissa, tutkin innoissani akileijat, jos niitä pihassa oli, vaikka olis ollu muutakin ihanaa katsottavaa. Sitten vasta kiinnitin huomioni muihin kasveihin, sen verran ihania ne on.

      Poista
  12. Kaunista, niin kaunista! Vaaleanpunaiset lupiinit osuvat täysillä meikäläisen makuhermoon, nyt tällä hetkellä miellyttää niin kaikki hempeät sävyt. Teresanruusun hankin tänä vuonna, en vielä tiedä mihin sen istuttaisin. 'Tarja Halonen' on sievä ruusu myös, tuosta köynnöskaaresta tulee varmasti upea, kun ruusu valtaa sen kokonaan. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos KesäKukka! Mieti vaan rauhassa paikka ruusulle, se kyllä selviää purkissa sen aikaa. Toivottavasti Tarjan ruusu jaksaa kasvaa paljon pituutta, että saan sen nousemaan ylös asti ;)

      Poista

Mukava kun kävit täällä:) Jätäthän viestiä käynnistäsi, arvostan sitä!
Nice have your here:) Leave comment, please!